Mandlové sušenky

Mandlové sušenkyDvanáctihodinové vysychání není omyl, ale absolutní nezbytnost, aby sušenky byly nádherně popraskané. Křupavé jsou ale jen zvrchu, uvnitř očekávejte vláčnou slast.

Pro 4 osoby
170 g oloupaných mletých mandlí (ideálně 160 g normálních 10 g hořkých)
140 g moučkového cukru
1 bílek
špetka soli
1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry
1 lžička vanilkové esence
krupicový cukr na obalení
celé mandle na ozdobu

Postup
Mandle nasypte spolu s polovinou cukru do elektrického mlýnku a namelte je do hladké moučky. Bílek našlehejte se špetkou soli do polotuha. Pak k němu přisypte zbylý cukr a šlehejte do lesklé, středně pevné hmoty. Přimíchejte do ní citronovou kůru a esenci a nakonec i mleté mandle s cukrem. Do větší misky si nalijte ledovou vodu, namáčejte si v ní ruce a z hmoty odebírejte a tvořte koule velikosti vlašského ořechu. Každou vždy obalte v krupicovém cukru a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nakonec doprostřed každé sušenky zapíchněte mandli – sušenky se tím malinko zploští. Nechte 12 hodin vyschnout při pokojové teplotě. Teprve pak pečte při 180°C asi 10 minut.