Plněné obalované sardele

Vždycky když tenhle recept dělám, říkám si: „Díky bohu, že nám tenkrát v Cagliari uletělo letadlo.“. Čekání na další jsme si totiž krátili kde čím. Já koupí velké spousty časopisů – od italské Elle, přes drbárnu Diva e donna až po La Cucina Italiana nebo Vero cucina (solo uno euro). V jednom z časopisů na mě totiž vykoukly sardele, co voněly i z papíru. Recept jsem přepsala do notesu, v Praze se rozhodla, že podle něj ryby nadiju, navíc ještě obalím a udělám k nim rajčatovou salsu…

Pro 4 osoby
1 kg sardelí
300 g sýru dolce sardo
1 velký svazek hladkolisté petrželky
2 stroužky česneku
4-6 ančoviček ve slaném nálevu
6 vajec, hladká mouka, strouhanka na obalení
olej na smažení
sůl

 

Postup
Sardele očistěte, nařízněte břišní dutinu, vykuchejte je a vykostěte. Nůž nepotřebujete, dobře to jde prstem. Poté ryby důkladně omyjte a osušte. Sýr nakrájejte na kostičky, polovinu petrželky nasekejte najemno a smíchejte ji utřeným česnekem. Ančovičky ve slaném nálevu pokrájejte na malé kousky a pak vše smíchejte. Se směsí se vám bude lépe pracovat, když ji prohnětete rukama. Pak směsí nadijte ryby a začněte obalovat. Podle chuti můžete buď pouze v hladké mouce nebo trojobalu – v hladké mouce, pak vajíčku a nakonec ve strouhané smíchané s druhou polovinou petrželky. Já obvykle dělám oba dva způsoby. Sardele obalené v trojobalu zmizí jako první. Nakonec ryby z obou stran prudce usmažte dozlatova.