Zajíc marinovaný v mirtu

Zajíc marinovaný v mirtuNeodolatelný, božský, prostě strašně dobrý. S kaší nebo bramborovými noky. Obvykle ho dělám některou zimní neděli a od pátku, kdy maso nakládám, se nemůžu dočkat.

Pro 4 osoby
1 zajíc, vykuchaný, bez hlavy (játra použijte do zaječí, paštiky), hladká mouka na poprášení, 2 lžíce slunečnicového oleje, 50 g másla, 2 bulvy fennyklu, na kostičky, 4 řapíky celeru, na kostičky, 1 cibule, nasekaná najemno, 6 stroužků česneku, rozmělněných, 150 ml červeného vína Cannonau, 2 větvičky rozmarýnu, 2 litry zeleninového vývaru, sůl, pepř, bramborová kaše k servírování, lístky myrty na ozdobu

Na marinádu z mirtta
300 ml červeného mirta, 4 stroužky česneku, oloupané, zmáčknuté prstem ruky, 8 bobkových lístků, 10 kuliček jalovce, pepř na dochucení

 

Postup
Zajíce před samotnou přípravou vyndejte z lednice a nechte ho dojít na pokojovou teplotu, pak jej naporcujte zhruba na 6-8 kousků.
     Připravte marinádu: v keramické míse (hluboké tak, aby se do ní vešly porce zajíce) smíchejte všechny na ní potřebné ingredience. Přidejte kousky masa a dejte na 24 hodin marinovat. Sardští myslivci se nebojí marinování na 48 hodin. Podaří-li se vám to, párkrát zajíce obraťte.
     Vyjměte porce masa z marinády (uschovejte ji) a důkladně ho osušte. Pak je obalte v hladké mouce. V těžkém litinovém hrnci rozpalte olej a máslo a pak na tuku ze všech stran postupně opečte porce zajíce. Dejte stranou.
     Naopak do hrnce dejte fenykl, celer, cibuli (a olej bude-li potřeba) a opékejte zeleninu zhruba 5 minut. Pak přidejte česnek, krátce opečte a do hrnce vlijte marinádu a víno a vmíchejte rozmarýn. Chvíli vařte, aby se obsah částečně zredukoval. Poté vlijte vývar a vše podle chuti osolte a opepřete. Pak do hrnce vraťte zajíce a přiklopené duste 2,5 – 3,5 hodiny. Maso občas obraťte.
     Servírujte s bramborovou kaší a čerstvými lístky myrty. Nemáte-li myrtu stejně dobře na ozdobu poslouží čerstvý bobkový list.