Smažené cuketové květy

Smažené cuketové květy

Obrovská delikatesa! A bude ještě větší, když do každého květu zavřete kostičku mozzarelly obalenou kouskem prosciutta cruda. Tak, jako to dělá nádherná Franceska ze stánku se zeleninou na rozcestí mezi Gibou a Porto Pinem.

Pro 4 – 6 osob
80 g hladké mouky
1 lžíci kukuřičné mouky
1/2 lžičky jemné mořské soli
200 ml ledové sycené minerálky
2 velké hrsti kostek ledu
slunečnicový olej na smažení
20-25 cuketových květů, dobře vychlazených

 

Postup
Oba druhy mouky promíchejte ve velké míse. Přidejte sůl a poté metlou vmíchejte ledovou minerálku a led. Nemíchejte příliš – pár hrudek nehraje roli. Plech vyložte kuchyňským papírem. V širší pánvi s vyšším okrajem rozpalte olej – když dosáhne asi 190 °C, namáčejte cuketové květy v těstíčku a ihned vkládejte do rozpáleného oleje. Nevhazujte do něj příliš mnoho kousků najednou, zchladil by se a zelenina by se správně neosmažila a těstíčko by nebylo křupavé. Květy smažte jen pár minut, dokud nebudou lehce zlatavé a křupavé. Poté nechte přebytečný tuk okapat na kuchyňském papíru nebo ubrousku. A ihned podávejte.